Ugrás a tartalomhoz

A számvitel alapjai

Szerző: Dr. Sztanó Imre
Kategória: szakkönyv
Témakör számvitel
A kiadvány nyelve: magyar
Megjelenési forma: papír alapú
Raktári szám: 028/2015
Címkék: számvitel
Megjegyzés:

Internetes ár:

3 780 Ft

Bolti ár: 4 200 Ft


Az „A számvitel alapjai” című szakkönyv első kiadása 2006. évben jelent meg. A tapasztalatai alapján a tankönyv 2013. évben átdolgozásra, kiegészítésre került.  
Az Európai Parlament és a Tanács elfogadta az új számviteli irányelvet (2013/34/EU irányelv), melyet 2015. július 20-áig kellett a tagállamoknak a nemzeti jogukba átültetniük. Az Országgyűlés 2015. június 23-án elfogadta a számviteli törvény új irányelveknek megfelelő jogharmonizációs célú módosítását. A hatályba lépett módosításokat a 2016. január 1-jével vagy az azt követően induló üzleti évről készített beszámolókra kell először alkalmazni. Éppen ezért a most kézbevett tankönyv már azokat az elszámolási szabályokat tartalmazza, melyek 2016. évtől hatályosak. Ezzel a hazai számviteli szabályozás összhangban van az új számviteli irányelvekkel.

A most kézbe adott alaptankönyv és a kapcsolódó, a tananyag feldolgozását, a gyakorlati alkalmazást lehetővé tevő példatárak összeállítása során azt tartottuk a legfontosabbnak, hogy e kiadványok segítségével a képzés első szakaszában valamennyi üzleti alapképzési szak valamennyi hallgatója szert tehessen az alapvető számviteli ismeretekre. Könyvünk tehát elsősorban az üzleti alapszakok hallgatói részére készült, azonban hasznosan forgathatják azok is, akik most ismerkednek a számvitel alapjaival. A tankönyv összeállítása során külön figyelmet fordítottunk a felsőoktatási szakképzés képesítési követelményeire. Természetesen a tankönyv azon posztgraduális képzés hallgatói számára is hasznosítható, akik most ismerkednek a számvitellel.

Az iskolarendszeren kívüli képzésben résztvevők is hasznosan forgathatják a könyvet, elsősorban azok, akik az Országos Képzési Jegyzékben szereplő pénzügyi és számviteli szakképesítések valamelyikének megszerzését tűzték ki célul, így például a mérlegképes szakvizsgára készülő jelöltek is.

A tankönyv szerzője figyelembe vette a 2016. január 1-jétől hatályos számviteli szabályokat is.