KÉPZÉSI PROGRAM
CUKRÁSZSEGÉD KÉPZÉSÜNK CÉLJA ...
olyan naprakész, gyakorlati tudással rendelkező szakemberek képzése, akik képesek:
- Kiválasztani a cukrászati termékkészítéshez szükséges anyagokat.
- Kimérni a cukrász termékkészítéshez szükséges nyersanyagok mennyiségeit, előkészítő műveleteket végezni.
- Egyszerű tészta összeállító műveleteket végezni, keverni, dagasztani és habot verni.
- Megadott receptúra alapján töltelékeket előkészíteni, összeállítani.
- Különböző tésztákat formázni, alakítani a cukrászati technológiának megfelelően.
- Cukrászati termékek elkészítéséhez kapcsolódó sütési műveleteket végezni.
- Egyszerű kikészítő műveleteket végezni.
- Az elkészült süteményeket, cukrászati késztermékeket tálalni, csomagolni.
A CUKRÁSZSEGÉD ...
a képzés során megszerezhető kompetenciák birtokában képes lesz:
- Felismerni a cukrászat alapvető alapanyagait.
- Ismerni a mennyiségi egységek átváltását, a mérési műveleteket.
- Alapszinten begyakorolt cukrászati részműveleteket elvégezni.
- Receptura szerint elkészíteni, összeállítani az egyes töltelékeket.
- Alapszinten elvégezni a tészta alakításának munkaműveleteit.
- Kezelni a sütő technikáját.
- A csokoládé melegítést szabályosan elvégezni.
- Szakszerűen becsomagolni a cukrászsüteményeket.
MIÉRT A PERFEKT A LEGJOBB VÁLASZTÁS?
- Több évtizedes képzés- és vizsgaszervezési tapasztalattal rendelkezünk.
- Évente közel tizenötezer résztvevő veszi igénybe szolgáltatásainkat és a megszerzett tudással sikeres vizsgát tesznek.
- Oktatóink nagyszerűen felkészült, kiváló gyakorlati szakemberek, akik digitális oktatási módszerek alkalmazásával a sikeres vizsgafelkészítésen túl a szakmai munkában is azonnal hasznosítható tudást adnak át.
- Ügyfélszolgálatainkon országszerte segítőkész, szakmailag felkészült munkatársaink fogadják Önt.
- A felkészülést szakkönyvekkel, e-learning tananyagokkal, konzultációs lehetőségekkel támogatjuk.
Hiszünk abban, hogy A TUDÁS A LEGJOBB BEFEKTETÉS!
RÉSZSZAKKÉPESÍTÉSSEL ELLÁTHATÓ LEGJELLEMZŐBB MUNKATERÜLET VAGY MUNKAKÖR
Cukrászsegéd felügyelet mellett képes a cukrász munkáját segíteni.
Előzetesen megmutatott és begyakorolt munkaműveleti feladatokat végez, a cukrászeszközöket ismeri, alkalmazni tudja.
Munkáját egyszerű szerszámok vagy berendezések használatával végzi. Felügyelettel gépek kezelését végzi.
Cukrászati anyagok, eszközök mozgatásában segédkezik.
Megismeri, megkülönbözteti az alapvető alapanyagokat, ismeri a tárolási követelményeiket.
Irányítással előkészítő műveletekben segít, gyümölcsöt válogat, tisztít és darabol.
Receptek szerint, utasítás mellett mérési műveleteket végez.
Segít a tészta feldolgozási műveletekben, adagol, szúr, nyújt és tésztát formáz. Sütési műveleteket végez, ismeri a munkavégzéshez szükséges munkavédelmi, balesetvédelmi előírásokat.
Képes egyszerű díszítő műveleteket elvégezni, díszítő elemeket ráhelyezni, kekszeket, teasüteményeket bevonó anyagba mártani, szóró anyagba forgatni.
A KÉPZÉSRŐL
A képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételei:
Alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése, egészségügyi alkalmasság, pályaalkalmassági vizsgálat.
A tervezett képzési idő: 600 óra
A KÉPZÉS TANANYAGEGYSÉGEI:
A tananyagegység célja, hogy a képzésben résztvevő a tananyagegység eredményes teljesítésével képes legyen
- a technológiai műveletekhez alkalmazott anyagok szakszerű kiválasztására,
- megismerni az anyagok technológiai szerepét,
- elvégezni az előkészítő műveleteket,
- kiszámítani az anyaghányadot,
- kimérni a szükséges anyagokat,
- előkészíteni a technológiai műveleteket.
A tananyagegység célja, hogy a képzésben résztvevő a tananyagegység eredményes teljesítésével képes legyen
- a technológiai műveletekhez alkalmazott gépek, berendezések balesetmentes használatára.
A tananyagegység célja, hogy a képzésben résztvevő a tananyagegység eredményes teljesítésével képes legyen
- a cukrászati műveletek végrehajtására, a tészták és töltelékek elkészítésére, feldolgozására, a termékek sütésére.
A tananyagegység célja, hogy a képzésben résztvevő a tananyagegység eredményes teljesítésével képes legyen
- a cukrászati termékek befejező műveleteinek elvégzésére /termékek bevonása, egyszerű díszítése/.
- a termékek esztétikus szeletelésére, valamint a különböző díszítési technikák elvégzésére
A KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ TELJESÍTMÉNYÉT ÉRTÉKELŐ RENDSZER LEÍRÁSA
A tanítási-tanulási folyamat végén tananyagegységenként kerül sor a képzésben résztvevők tanulási eredményének mérésére és értékelésére a Perfekt által kijelölt időpontban és helyszínen.
Az értékelés megfelelt és nem megfelelt minősítésű.
Amennyiben a tananyagegységek tanulási eredményének mérése megfelelt minősítésű, a Perfekt tanúsítványt állít ki a képzésben részt vevő részére.
A tanúsítvány a szakmai vizsgára bocsátás feltétele.
A tanúsítvány kiadásának feltételei:
- a képzésben résztvevő hiányzása tananyagegységenként nem haladja meg a minimális óraszám 20 %-át,
- a képzésben résztvevő a tanulási eredmények mérésére szolgáló, a tananyagegységek szakmai követelményeinek mérését külön-külön minimum 51 %-os szinten teljesítette.
SZAKMAI VIZSGA
Szakmai képzéshez kapcsolódó, részszakma megszerzésére irányuló szakmai vizsgát akkreditált vizsgaközpont szervezhet.
A szakmai vizsga projektfeladatból áll, a sikeres vizsgát követően a vizsgázó államilag elismert szakmai bizonyítványt szerezhet.
A szakmai vizsga részletes leírása:
A https://szakkepesites.ikk.hu/ oldalon található Képzési és kimeneti követelmények alapján.
KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉSEK