KÉPZÉSI PROGRAM
ÉLELMEZÉSVEZETŐ KÉPZÉSÜNK CÉLJA ...
olyan naprakész, gyakorlati tudással rendelkező szakemberek képzése, aki képes:
- Az egészséges táplálkozás és a diétás előírások ismeretében minden fogyasztó, ellátott és szolgáltatást igénybevevő egészségi állapotának megfelelő ételek elkészítésére és tálalására.
- Az egészségmegőrző életmódot és a diétát igénylő állapotok ismeretében alkalmazni a különböző korcsoportok energia- és tápanyagszükségletére, valamint az ételkészítés során felhasznált alapanyagok tápanyagértékére, diétába illeszthetőségére vonatkozó ismereteit.
- Az egészséges táplálkozáshoz és a diétás ételek szakszerű elkészítéséhez kapcsolódó technológiai eljárásokat alkalmazni.
- Az élelmiszer-alapanyagra és a késztermékre vonatkozó tárolási-szállítási követelményeket alkalmazni.
- Betartani az Egységes Diétás Rendszer előírásait a különböző étrendek esetében.
- Az áruforgalmi feladatokat a lehető leggazdaságosabb módon szervezni, törekedve a lehető legnagyobb eredmény elérésére.
- A hibátlan, pontos, jogszabályi előírásoknak megfelelő iratok elkészítésére, a vagyonmegőrzési feladatainak pontos elvégzésére
- Odafigyelni a lehetséges fertőző és egyéb veszélyforrások megszüntetésére, kiküszöbölésére.
AZ ÉLELMEZÉSVEZETŐ ...
a képzés során megszerezhető kompetenciák birtokában képes lesz:
- Népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, a táplálkozási ajánlások alapján.
- Meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével.
- Kiszámítani az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatározott allergén összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során.
- Az ellátottak egészségi és szociális helyzetének ismeretében a megfelelő élelmezést megvalósítani.
- Meghatározni és alkalmazni a korszerű ételkészítési technológiákat.
- Értelmezni a táplálkozásfüggő betegségek jellemzőit, és megelőzésének módját.
- Követni és alkalmazni a dietetikus szakmai utasításait.
- Felismerni és a jellegük szerint a diétára jellemző előírások alapján felhasználni vagy kikerülni az allergéneket tartalmazó élelmiszereket.
- Irányítani a napi élelmezési feladatokat.
- Megszervezni, irányítani és ellenőrzni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a helyi specialitásokat.
- A jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot, vezetni és ellenőrzni a nyersanyag nyilvántartásokat.
- Meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit.
- Gondoskodni az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépek, berendezések szakszerű használatát és azok működésének betanítását.
- Elvégezni az áruforgalom és a termelés irányítását, ellenőrzését.
- Biztosítani az élelmezési üzem gazdaságos működtetését.
- Elvégezni a gazdasági számításokat, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak, stb.).
- Elvégezni az előírásoknak megfelelő dokumentáció hagyományos és elektronikus vezetését.
- Kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást.
- Irányítani a leltározást, probléma esetén annak hatékony és gyors kivizsgálását.
- Betartani és betartatni a vonatkozó munka- és tűzvédelmi és higiénés szabályokat.
- Együttműködni munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal.
- Értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat.
- A vezetői kompetenciákat érvényesíteni.
MIÉRT A PERFEKT A LEGJOBB VÁLASZTÁS?
- Több évtizedes képzés- és vizsgaszervezési tapasztalattal rendelkezünk.
- Évente közel tizenötezer résztvevő veszi igénybe szolgáltatásainkat és a megszerzett tudással sikeres vizsgát tesznek.
- Oktatóink nagyszerűen felkészült, kiváló gyakorlati szakemberek, akik digitális oktatási módszerek alkalmazásával a sikeres vizsgafelkészítésen túl a szakmai munkában is azonnal hasznosítható tudást adnak át.
- Ügyfélszolgálatainkon országszerte segítőkész, szakmailag felkészült munkatársaink fogadják Önt.
- A felkészülést szakkönyvekkel, e-learning tananyagokkal, konzultációs lehetőségekkel támogatjuk.
Hiszünk abban, hogy A TUDÁS A LEGJOBB BEFEKTETÉS!
SZAKKÉPESÍTÉSSEL ELLÁTHATÓ LEGJELLEMZŐBB MUNKATERÜLET VAGY MUNKAKÖR
Az Élelmezésvezető megszervezi és ellenőrzi az élelmezési üzem munkáját, törekedve a költséghatékony működésre.
Elkészíti az általános és a speciális táplálkozáshoz szükséges ételek kalkulációit, nyersanyag-kiszabati ívet vezet, és veszteségszámításokat végez.
Dietetikus munkatársak bevonásával komplett napi, heti, havi étlapot és/vagy étrendet tervez, állít össze, szükség szerint személyre szabottan.
Tápanyagszükséglet kalkulációt készít a különböző korcsoportokba tartozók, táplálkozásra érzékeny betegségben vagy allergiában szenvedők részére az ételallergia és táplálékintolerancia szigorú szabályainak betartása mellett.
A táplálkozásnak, mint kiegészítő gyógymódnak ismerése és alkalmazása mellett gazdaságosan vezeti, irányítja a közétkeztetést ellátó üzemet.
Adminisztrációs feladatokat lát el, és információs rendszert működtet, munkatervet, takarítási rendet készít.
HACCP rendszert üzemeltet és ellenőriz.
Beszerzést irányít és ellenőriz, készletgazdálkodást végez, együttműködik a szakhatóságokkal és segíti azok ellenőrző munkáját.
Tisztában van a különböző diéták ételkészítési technikáival és alkalmazza azokat.
Gondoskodik a dolgozók szakmai továbbképzéséről, ösztönzi a dolgozókat a szakmai fejlődésre.
Népszerűsíti az egészséges táplálkozást.
Folyamatosan fejleszti a szakmai tudását.
A KÉPZÉSRŐL
A képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételei:
Érettségi végzettség és szakmai előképzettség, valamint egészségügyi alkalmasság
A tervezett képzési idő: 104 óra
A KÉPZÉS TANANYAGEGYSÉGEI:
A tananyagegység célja, hogy a képzésben résztvevő a tananyagegység eredményes teljesítésével képes legyen
- Meghatározni az egészséges ellátotti csoport tápanyagszükségletét és értelmezni a táplálkozási irányelveket.
- Felismerni a táplálkozással összefüggő, krónikus nem fertőző betegségek kockázati tényezőit.
- Betartani a táplálkozással összefüggő, krónikus nem fertőző betegségek táplálkozási prevenciójához kapcsolódó előírásokat.
- Értelmezni a táplálkozással összefüggő, krónikus nem fertőző betegségek jellemzőit, alkalmazza a megelőzés módjait.
A tananyagegység célja, hogy a képzésben résztvevő a tananyagegység eredményes teljesítésével képes legyen
- Tápanyagtartalmuk alapján eldönteni az élelmiszerekről és azok készítményeiről, fűszerekről és ízesítőkről, hogy melyik korcsoportban alkalmazhatók.
- Figyelemmel kísérni a megjelenő új készítményeket.
- Meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével.
- Kiszámolni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatározott allergén összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével.
- Dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során.
- Figyelembe venni az étlaptervezés során az ellátottak egészségi állapotát befolyásoló tényezőket. Elkészíteni a jogszabályi előírásoknak megfelelő anyaghányad-nyilvántartó lapot.
- Irányítani a napi élelmezési feladatokat.
- Megszervezni, irányítani és ellenőrizni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a helyi specialitásokat.
- A jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot.
- Meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit.
- Használni az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépeket, berendezéseket.
- Irányítani és ellenőrizni az áruforgalmat és a termelést.
- Végezni az élelmezési üzem gazdaságos működtetését.
- Elvégezni a szükséges gazdasági számításokat, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak, stb.).
- Vezetni és ellenőrizni a nyersanyag nyilvántartást.
- Elvégezni az előírásoknak megfelelő dokumentációt (hagyományosan és elektronikusan.
- Kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást.
- Irányítani a leltározást, probléma esetén a jogszabályi előírásoknak megfelelően intézkedni.
- Betartani és betartatni a vonatkozó munka-, tűzvédelmi- és higiénés szabályokat.
- Alkalmazni a dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokat.
- Értelmezni a szervezeti egységre és működésre vonatkozó előírásokat.
- Együttműködni a munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal.
- Értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat.
- Felkészülni a szakhatóságok ellenőrzésére.
- Dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során.
- Meghatározni és biztosítani a korszerű ételkészítési technológiákat.
- Gyakorolni a vezetői kompetenciáit.
- Alkalmazni az élelmiszerlánc biztonság elvét.
- Alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat.
- Alkalmazni a közétkeztetés élelmiszerbiztonsági előírásait.
- Alkalmazni a személyi higiéniára vonatkozó szabályokat.
- Alkalmazni az étlaptervező és tápanyagszámító programokat.
- Alkalmazni az élelmezési programokat.
- Alkalmazni a közétkeztetést szabályozó alapvető jogi előírásokat.
- Alkalmazni a belső szabályzatokat.
- Használni a közétkeztetés minőségügyi rendszerét, minőségbiztosítási szempontjait, a közétkeztetésben használt indikátorokat.
- A dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályok ismerete alapján összeállítja a munkaköri leírást.
A KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ TELJESÍTMÉNYÉT ÉRTÉKELŐ RENDSZER LEÍRÁSA
A tanítási-tanulási folyamat végén tananyagegységenként kerül sor a képzésben résztvevők tanulási eredményének mérésére és értékelésére a Perfekt által kijelölt időpontban és helyszínen.
Az értékelés megfelelt és nem megfelelt minősítésű.
Amennyiben a tananyagegységek tanulási eredményének mérése megfelelt minősítésű, a Perfekt tanúsítványt állít ki a képzésben részt vevő részére.
A tanúsítvány a képesítő vizsgára bocsátás feltétele.
A tanúsítvány kiadásának feltételei:
- a képzésben résztvevő hiányzása tananyagegységenként nem haladja meg a minimális óraszám 20 %-át,
- a képzésben résztvevő a tanulási eredmények mérésére szolgáló, a tananyagegységek szakmai követelményeinek mérését külön-külön minimum 51 %-os szinten teljesítette.
KÉPESÍTŐ VIZSGA
Szakmai képzéshez kapcsolódó, szakképesítés megszerzésére irányuló képesítő vizsgát akkreditált vizsgaközpont szervezhet.
A képesítő vizsga írásbeli és projektfeladatból áll, a sikeres vizsgát követően a vizsgázó államilag elismert képesítő bizonyítványt szerezhet.
A képesítő vizsga részletes leírása:
A https://szakkepesites.ikk.hu/ oldalon található programkövetelmény alapján.
KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉSEK