KÉPZÉSI PROGRAM
ÉLELMISZER-ELADÓ KÉPZÉSÜNK CÉLJA ...
olyan naprakész, gyakorlati tudással rendelkező szakemberek képzése, aki képes:
- Elemezni az árukészletet és részt vesz az árubeszerzési folyamatban.
- Részt venni az áru mennyiségi és minőségi átvételében és az átvételhez kapcsolódó bizonylatok kitöltésében.
- Tárolni és előkészíteni az értékesítésre az élelmiszer árucikkeket.
- Értékesítésre kihelyezni a termékeket az eladótéri tervek, szabályok, esztétika, új trendek figyelembevételével.
- Fenntartani az üzlet belső terének összhangját, külső kirakat és belső dekorációt készít/készíttet az aktualitásnak megfelelően.
- Figyelemmel kísérni a készletnyilvántartást, használni a készletnyilvántartó programot.
- Biztosítani a termékek árkijelzését, a termék információk, áruvédelmi eszközök szakszerű kihelyezését.
- Fogadni a vásárlót felmérni az igényeit, bemutatni az árut, segíteni a vásárlási döntésben, tájékoztatni az áru jellemzőiről és kezeléséről.
- Javaslatot tenni a kereszteladásokra, kiegészítő szolgáltatásokra és a kiegészítők, ajándékkártya megvásárlására.
- Online megrendelés esetén kezelni a vevői adatait, rögzíteni az adatbázisban.
- Az online rendelt árukat összeállítani és előkészíteni kiszállításra.
- Kezelni a pénztárgépet, végrehajtani és rögzíteni a tranzakciókat.
- Részt venni a leltározás folyamatában, a kapcsolódó adminisztrációs feladatok ellátásában.
- Alkalmazni az áru-, és vagyonvédelmi előírásokat.
- Fogadni és kezelni a fogyasztói reklamációkat, tájékoztatni a vevőket az őket megillető jogokról.
- Kezelni a rendkívüli eseményeket, intézkedni baleseteknél.
- Alkalmazni a környezetvédelmi és energiagazdálkodási előírásokat
AZ ÉLELMISZER-ELADÓ ...
a képzés során megszerezhető kompetenciák birtokában képes lesz:
- részt venni az árubeszerzés folyamatában,
- részt venni a mennyiségi és minőségi áruátvételben,
- szakszerűen elhelyezni az árut a raktárakban és az eladótérben,
- szakszerűen előkészíteni az árut eladásra,
- udvariasan fogadni a vásárlókat,
- szakszerűen bemutatni a bolt áruválasztékát,
- szakszerűen, esztétikusan becsomagolni a megvásárolt árut,
- esztétikusan kialakítani a bolt belső képét,
- vezetni a bolti nyilvántartásokat, dokumentumokat,
- kezelni a pénztárgépet,
- szakszerűen intézni a vevők reklamációit.
MIÉRT A PERFEKT A LEGJOBB VÁLASZTÁS?
- Több évtizedes képzés- és vizsgaszervezési tapasztalattal rendelkezünk.
- Évente közel tizenötezer résztvevő veszi igénybe szolgáltatásainkat és a megszerzett tudással sikeres vizsgát tesznek.
- Oktatóink nagyszerűen felkészült, kiváló gyakorlati szakemberek, akik digitális oktatási módszerek alkalmazásával a sikeres vizsgafelkészítésen túl a szakmai munkában is azonnal hasznosítható tudást adnak át.
- Ügyfélszolgálatainkon országszerte segítőkész, szakmailag felkészült munkatársaink fogadják Önt.
- A felkészülést szakkönyvekkel, e-learning tananyagokkal, konzultációs lehetőségekkel támogatjuk.
Hiszünk abban, hogy A TUDÁS A LEGJOBB BEFEKTETÉS!
SZAKKÉPESÍTÉSSEL ELLÁTHATÓ LEGJELLEMZŐBB MUNKATERÜLET VAGY MUNKAKÖR
Az Élelmiszer eladó tájékoztatja és kiszolgálja a vásárlókat.
Kreatívan, ízlésesen, mindig a legjobb minőséget biztosítva helyezi ki, a szezonalitásnak megfelelően a termékcsoportokat. Megfelelően kezeli és tárolja az élelmiszereket.
Segít a pultépítésben, ismeri és alkalmazza a csomagolás nélküli élelmiszerek pultos értékesítésének szabályait.
Ismeri és a munkája során használja az élelmiszer csomagolási eljárásokat. Tudatos szakemberként, digitális eszközök használatával biztosítja a készletpontosságot, a helyes fogyasztói ár feltüntetését.
Szakszerűen kezeli a munkáját segítő analóg és digitális berendezéseket.
Betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági előírásokat. Biztosítja az élelmiszer értékesítéshez kapcsolódó jogszerű panaszkezelést.
Ismeri a speciális táplálkozási igényt kielégítő termékeket és képes ezek szakszerű bemutatására és a vásárlóknak történő ajánlására.
Felelősséget vállal az általa átadott termékinformációk megfelelőségéről.
A KÉPZÉSRŐL
A képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételei:
Alapfokú iskolai végzettség, egészségügyi alkalmasság
A tervezett képzési idő: 80 óra
A KÉPZÉS TANANYAGEGYSÉGEI:
A tananyagegység célja, hogy a képzésben résztvevő a tananyagegység eredményes teljesítésével képes legyen
- kezelni az áruforgalmazás során alkalmazott bizonylatokat a bizonylatolási eljárásokat.
- használni az árfeltüntetéshez és a címkézéshez szükséges hagyományos és a digitális eszközöket, (pl. vonalkód, QR kód a termékeken), az árucímke kötelező tartalmi elemeit, illetve a címkenyomtató használatát.
- kiszámítani a nettó, a bruttó fogyasztói árat, valamint ismerje az egységár fogalmát, számítási módját.
- leltárt készíteni, és előkészíteni az árut értékesítésre.
- értékesíteni az árukat, betartva a pénzelszámolási/pénzkezelési és a fogyasztóvédelmi szabályokat, valamint üzemeltetni az értékesítés során használt gépeket, eszközöket.
- felismerni az árkedvezmények, akciók bevételnövelő hatását, az árkedvezmény nyújtásának jogszabályokban rögzített feltételeit, tudják kiszámítani az árkedvezmények utáni árat.
A tananyagegység célja, hogy a képzésben résztvevő a tananyagegység eredményes teljesítésével képes legyen
- elvégezni az árubeszerzés, készletgazdálkodás, értékesítés folyamattal kapcsolatos feladatokat és az ehhez kapcsolódó adminisztrációt,
- szakmai tanácsot adni az élelmiszer árucikkek jellemzőiről és a felhasználási területeiről,
- szakszerűen kezelni és tárolni az üzletben forgalmazott termékeket, betartani a termékbiztonsági előírásokat.
A KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ TELJESÍTMÉNYÉT ÉRTÉKELŐ RENDSZER LEÍRÁSA
A tanítási-tanulási folyamat végén tananyagegységenként kerül sor a képzésben résztvevők tanulási eredményének mérésére és értékelésére a Perfekt által kijelölt időpontban és helyszínen.
Az értékelés megfelelt és nem megfelelt minősítésű.
Amennyiben a tananyagegységek tanulási eredményének mérése megfelelt minősítésű, a Perfekt tanúsítványt állít ki a képzésben részt vevő részére.
A tanúsítvány a képesítő vizsgára bocsátás feltétele.
A tanúsítvány kiadásának feltételei:
- a képzésben résztvevő hiányzása tananyagegységenként nem haladja meg a minimális óraszám 20 %-át,
- a képzésben résztvevő a tanulási eredmények mérésére szolgáló, a tananyagegységek szakmai követelményeinek mérését külön-külön minimum 51 %-os szinten teljesítette.
KÉPESÍTŐ VIZSGA
Szakmai képzéshez kapcsolódó, szakképesítés megszerzésére irányuló képesítő vizsgát akkreditált vizsgaközpont szervezhet.
A képesítő vizsga írásbeli és projektfeladatból áll, a sikeres vizsgát követően a vizsgázó államilag elismert képesítő bizonyítványt szerezhet.
A képesítő vizsga részletes leírása:
A https://szakkepesites.ikk.hu/ oldalon található programkövetelmény alapján.
TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉG
KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉSEK