Ugrás a tartalomhoz

Ellenőrzési szakelőadó
55 344 04, E-000026/2013/A054

Az ELLENŐRZÉSI SZAKELŐADÓ ...

Az ellenőrzési szakelőadó alkalmas a vállalkozások, államháztartási szervezetek és egyéb szervezetek ellenőrzési feladatainak értelmezésére, egy-egy szervezet ellenőrzésével kapcsolatos feladatok megtervezésére, az ellenőrzési feladatok komplex ellátására, beleértve azok előkészítését, megszervezését, végrehajtását, megállapításainak, következtetéseinek és javaslatainak összefoglalását, a hasznosítás figyelemmel kísérését.

A szakelőadó ellenőrzést végez a korszerű informatikai környezetben, alkalmazza az általánosan használt pénzügyi, számviteli és ellenőrzési szoftvereket.

Az ellenőrzési szakelőadó képes hatósági ellenőrzési feladatok ellátására, adó, vám és jövedéki ellenőrzések önálló végrehajtására.

 

MIÉRT A PERFEKT A LEGJOBB VÁLASZTÁS?

 • Több évtizedes képzés- és vizsgaszervezési tapasztalattal rendelkezünk.
 • Évente közel tizenötezer résztvevő veszi igénybe szolgáltatásainkat és több ezren szereznek a sikeres vizsga után államilag elismert bizonyítványt.
 • Oktatóink elméletileg nagyszerűen felkészült, kiváló gyakorlati szakemberek, akik a sikeres vizsgafelkészítésen túl a szakmai munkában is azonnal hasznosítható tudást adnak át.
 • Ügyfélszolgálatainkon segítőkész, szakmailag felkészült munkatársaink fogadják Önt.
 • A felkészülést szakkönyvekkel, szükség szerint konzultációs lehetőségekkel, kiegészítő, akár e-learning tananyagokkal támogatjuk.

 

Hiszünk abban, hogy A TUDÁS A LEGJOBB BEFEKTETÉS!

 

KARRIERLEHETŐSÉGEK, BETÖLTHETŐ MUNKAKÖRÖK

 • Belső ellenőrzési munkatárs
 • Ellenőrzési szakelőadó
 • Pénzügyi és számviteli szakellenőr
 • Kontroller
 • Számlaellenőr
 • Bérellenőr
 • Pénzügyőr ellenőrzési szakelőadó

 

A KÉPZÉSRŐL

A képzés megkezdésének feltétele:

Szakmai előképzettség: 55 344 02 Államháztartási mérlegképes könyvelő, 55 344 03 Egyéb szervezeti mérlegképes könyvelő, 55 344 07 Vállalkozási mérlegképes könyvelő, vagy

korábban megszerzett Mérlegképes könyvelő szakképesítés, továbbá aki a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásába vételéről szóló 93/2002. (V. 5.) Korm. rendelet alapján a nyilvántartásba vétel szempontjából mérlegképes könyvelő

A képzés időtartama: 240 óra

A képzés moduljai, a modulhoz rendelt modulzáró vizsga vizsgatevékenysége

10790-12 A hazai ellenőrzés rendszere és módszertana (írásbeli)

A modul célja, hogy

 • megismertesse a belső ellenőrzés tervezési rendszerét, a kockázatelemzési követelményeket, belsőellenőrzési kézikönyvet, az etikai kódexet, az ellenőrzés végrehajtásának folyamatát, azellenőrzés módszertanát,
 • felkészítsen a kontrolltevékenységek alkalmazására, a belső ellenőrzési tevékenység ellátásra, a különböző ellenőrzési szervezetekkel, illetve ellenőrökkel történő kapcsolattartásra.

 

10791-12 Az ellenőrzési ismeretek és módszerek alkalmazása (gyakorlati)

A modul célja, hogy

 • megismertesse és bemutassa a szervezet alapításával kapcsolatos dokumentumokat, az ellenőrzi a belső szabályzatokat, a tulajdonosi ellenőrzéseket, a könyvvizsgálat tevékenységét, a könyvvizsgálat és a belső ellenőrzés együttműködését.

 

 

A modulzáró vizsga csak akkor eredményes, ha valamennyi követelménymodulhoz rendelt modulzáró vizsgatevékenységet a jelölt külön-külön legalább 60%-os szinten teljesíti.

 

Vizsgáztatási követelmények

A képzés komplex szakmai vizsgával ér véget. A vizsgára bocsátás feltételei: az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai

I. Gyakorlati vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Gazdasági, pénzügyi, számviteli folyamatok ellenőrzése

A vizsgafeladat ismertetése: Gazdasági, pénzügyi, számviteli folyamatok ellenőrzése részletes feladatainak (szempontjainak) meghatározása, illetve megállapítások, következtetések és javaslatok bemutatása központi gyakorlati feladatlap alapján. A központi gyakorlati feladatlap a szakképesítésért felelős miniszter által kiadott és a honlapon közzétett útmutató alapján kerül összeállításra.

A vizsgafeladat időtartama: 90 perc

 

II. Központi írásbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: A hazai ellenőrzés rendszere és módszertana

A vizsgafeladat ismertetése: Ellenőrzési dokumentumok készítése.

A vizsgafeladat időtartama: 90 perc

 

III. Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése Ellenőrzési rendszer, módszerek és feladatok

A szóbeli vizsgatevékenység a szakképesítésért felelős miniszter által kiadott és a honlapján közzétett Útmutató alapján kerül lebonyolításra.

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli tételsor az ellenőrzési rendszerhez és módszertanhoz, és az ellenőrzési ismeretek alkalmazásához kapcsolódó szakmai követelmények megadott témaköreinek mindegyikét tartalmazza.

A vizsgafeladat időtartama: 60 perc (felkészülési idő 30 perc)

 

 

Az Ellenőrzési szakelőadó szakképesítés-ráépülés vonatkozásában vizsgaszervezési jogosultsággal rendelkezünk, így a komplex szakmai vizsgát is a Perfekt Zrt. szervezésében teljesíthetik képzésben résztvevőink. A komplex szakmai vizsga sikeres teljesítését követően állítjuk ki vizsgázóinknak az Ellenőrzési szakelőadó végzettséget igazoló OKJ-s bizonyítványt.