Falusi vendéglátó
- Főoldal
- Falusi vendéglátó

KÉPZÉSI PROGRAM
FALUSI VENDÉGLÁTÓ KÉPZÉSÜNK CÉLJA ...
olyan naprakész, gyakorlati tudással rendelkező szakemberek képzése, akik képesek:
- Konyhai-, élelmezési bevásárlást és a saját termékek gazdaságos felhasználását összehangolni,
- Szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat kitölteni, pályázatokat előkészíteni,
- Állategészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi szabályokat betartani,
- Bemutatni a saját gazdaságot, a lakókörnyezetet,
- Falusi vendéglátóhelyet kialakítani, berendezni,
- Gondozni a virágoskertet és a háziállatokat,
- Termények felhasználásának előkészítését, házi feldolgozását elvégezni,
- Szabadtéri étkezést megvalósítani (szabadtűzön),
- Ételt előkészíteni, házi jellegű, valamint diabetikus, vegetáriánus ételeket elkészíteni, felszolgálni,
- Gazdálkodáshoz, vendégek fogadásához, a falusi/mezőgazdasági turizmus fejlesztéséhez kapcsolódó információkat gyűjteni, felhasználni,
- Tájegységnek megfelelő programokat szervezni,
- Népi kismesterséget, népszokásokat megismertetni,
- Árubeszerzést végezni,
- Szakhatóságokkal kapcsolatot tartani,
- Szálláshelyeket kialakítani és berendezni,
- Vendégeket fogadni, ellátásukról gondoskodni,
- Teríteni, ételt, italt felszolgálni,
- Gondoskodni az eszközök, élelmiszerek, vegyszerek stb. biztonságos tárolásról,
- Háztartási és konyhai eszközöket, gépeket kezelni,
- Munka és környezetvédelmi szabályokat betartani,
- Dokumentációt vezetni,
- Készleteket, bevételeket és kiadásokat nyilvántartani
- Háztartási munkákat (egyszerű ételek főzése, mosás, takarítás, lakásgondozás, házkörüli rend biztosítása) elvégezni,
- Szelektív szemétgyűjtést megvalósítani,
- Lakások, szálláshelyek, panziók, termelő üzemek, gazdaságok termelő és szociális létesítményeinek helyiségeit és berendezési tárgyait takarítani, tisztítani, fertőtleníteni,
- Textíliák mosását, javítását végezni.
A FALUSI VENDÉGLÁTÓ ...
a képzés során megszerezhető kompetenciák birtokában képes lesz:
- Kereskedelmi ügyleteket szervezni, árajánlatokat készít, szolgáltatást, árut értékesíteni
- Árajánlatokat kérni, árut rendelni, vásárolni, egyeztetni a külső szolgáltatókkal
- Szerződést kötni szóban és írásban
- Alapvető pénzügyi, számviteli műveleteket végezni
- Gazdasági számításokat, értékelést végezni, adatokat gyűjteni és nyilvántartani, adatszolgáltatást végezni
- Piackutatást, marketing, reklám tevékenységet bonyolítani, kapcsolatot tartani az ügyfelekkel, más turisztikai szolgáltatókkal, szakmai szervezetekkel
- Reklamációt kezelni
- Információcsere érdekében idegen nyelven alapfokon kommunikálni
- Intézni a tevékenységhez kapcsolódó adminisztrációs feladatokat
- Nyilvántartásokat vezetni, bizonylatot kiállítani, számlát adni
- Házipénztárt kezel, banki, postai tranzakciókat végez
- Számítógépet használni a nyilvántartások vezetésére és egyéb szakmai feladatoknál
- Telefont, fénymásolót, audiovizuális eszközöket, pénztárgépet és egyéb ügyvitel technikai eszközöket használni
- Alkalmazni a vállalkozás jogkövető működése érdekében a fogyasztóvédelmi előírásokat
- Szálláshelyeket kialakítani
- Berendezni a szálláshelyeket
- Kikérdezni a vendégeket az igényeikről
- Biztosítani a speciális igényű vendégek fogadásának feltételeit
- Recepciós feladatokat Ellátni
- Fogadni és elhelyezni a vendégeket
- Gondoskodni a vendégek és vagyontárgyaik biztonságáról
- Tájékoztatni a vendégeket a szolgáltatásokról, programlehetőségekről
- Biztosítani a reggelit, illetve igény szerint vacsorát
- Tartani a kapcsolatot a vendégekkel
- Mérni a vendégek elégedettségét
- Betartani a kulturált viselkedés és vendégfogadás szabályait
- Részt venni a minőségirányítási, élelmiszerbiztonsági rendszerek kiépítésének folyamatában, ezek működtetésében és belső felülvizsgálatában
- Speciális falusi jellegzetességek figyelembevételével kialakítani a vendégfogadás feltételeit
- Berendezni a vendéglátóhelyet
- Üzemeltetni a vendéglátóhelyet
- Igény szerint biztosítani a vendégek részleges/teljes ellátását
- Elkészíteni a tájjellegű, hagyományos ételeket
- Megszervezni a szabadban történő étkeztetést
- Felhasználni a saját gazdaságában, környezetében előállított termékeket
- Termésekből, virágokból dekorációt, ajándékot készíteni
- Művelni, bemutatni, tanítani a tájegységhez kötődő népszokásokat, hagyományos népi kismesterségeket, használati eszközöket
- Árulni a helyi hagyományok alapján készített termékeket, tárgyakat
- Bemutatni a gazdaságot
- Művelni a virágoskertet, a konyhakertet, fűszer- és gyógynövényeket termelni
- Gondozni az udvart, a pázsitot és a ház körül tartott állatokat
- Végezni a haszonállat tartása során rábízott feladatokat
- Részt venni a gazdaságban megtermelt növények betakarításában, feldolgozásában, tartósításában, értékesítésében
- Részt venni az állati termékek feldolgozásában, értékesítésében
- Lehetőség és igény szerint bevonni a vendégeket a gazdaság munkáiba (disznóvágás, befőzés, lekvár főzés, szüretelés stb.)
- Tevékenyen részt venni a tájegység, település programjaiban (gasztronómia, szabadidő, bemutatók, szakmai rendezvények stb.)
MIÉRT A PERFEKT A LEGJOBB VÁLASZTÁS?
- Több évtizedes képzés- és vizsgaszervezési tapasztalattal rendelkezünk.
- Évente közel tizenötezer résztvevő veszi igénybe szolgáltatásainkat és a megszerzett tudással sikeres vizsgát tesznek.
- Oktatóink nagyszerűen felkészült, kiváló gyakorlati szakemberek, akik digitális oktatási módszerek alkalmazásával a sikeres vizsgafelkészítésen túl a szakmai munkában is azonnal hasznosítható tudást adnak át.
- Ügyfélszolgálatainkon országszerte segítőkész, szakmailag felkészült munkatársaink fogadják Önt.
- A felkészülést szakkönyvekkel, e-learning tananyagokkal, konzultációs lehetőségekkel támogatjuk.
Hiszünk abban, hogy A TUDÁS A LEGJOBB BEFEKTETÉS!
SZAKKÉPESÍTÉSSEL ELLÁTHATÓ LEGJELLEMZŐBB MUNKATERÜLET VAGY MUNKAKÖR
A falusi vendéglátó feladatai szerteágazóak, üzleti döntéseket hoz, partnerekkel, vendégekkel, munkatársakkal együttműködik.
Biztosítja a vendéglátóhely operatív működését.
Tudatos szakemberként tervezi meg munkáját, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ.
Fogadja és kezeli a megrendeléseket, visszaigazol, tájékoztat, fizetési módokra javaslatot tesz, amelyek sokfélék lehetnek, készpénz, SZÉP kártyák, átutalás, online fizetés is.
A falusi vendéglátó a saját gazdaságában élelmiszer előállító kistermelői tevékenységet végezhet.
A falusi vendéglátóhelyen saját illetve a helyi termékekből is álló vendéglátást folytathat.
A vendégek részére programokat ajánl, igény szerint szervez, marketing tevékenységet végez, valamint a vendéglátóhellyel kapcsolatos gazdálkodási és pénzügyi feladatokat is kézben tartja.
Ellátja a vendéglátóhely karbantartási feladatait, ügyel a környezetre, és a logisztikai feladatokat is megoldja, biztosítja a takarítási folyamatokat.
Szakszerűen üzemelteti a munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket, szerszámokat.
Betartja a munka és balesetvédelmi, tűz és környezetvédelmi előírásokat.
Tervezi és szervezi a munkatársak munkáját, értékeli, és motiválja dolgozóit.
A KÉPZÉSRŐL
A képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételei:
Alapfokú iskolai végzettség, egészségügyi alkalmasság
A tervezett képzési idő: 800 óra
A KÉPZÉS TANANYAGEGYSÉGEI:
A tananyagegység célja, hogy a képzésben résztvevő a tananyagegység eredményes teljesítésével képes legyen
- szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat kitölteni,
- pályázatokat előkészíteni,
- állategészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi szabályokat betartani,
- gondoskodni az eszközök, élelmiszerek, vegyszerek stb. biztonságos tárolásról,
- háztartási és konyhai eszközöket, gépeket kezelni,
- munka és környezetvédelmi szabályokat betartani,
- dokumentációt vezetni,
- készleteket, bevételeket és kiadásokat nyilvántartani
- árubeszerzést végezni,
- szakhatóságokkal kapcsolatot tartani.
A tananyagegység célja, hogy a képzésben résztvevő a tananyagegység eredményes teljesítésével képes legyen
- megismerni a lakóhely, a település, a kistérség, a vidéki környezet jelentőségét a turizmus folyamatosan növekvő ágazatának fejlesztésében,
- felismerni a meglévő, vagy kialakítható idegenforgalmi értékeket, és hozzáértő, lelkiismeretes munkával segítse a lehetőségek kihasználását.
- felismerni, hogy a vendégek jó közérzetének alapja a környezet gondozása, a higiénia megvalósítása, a munkavédelmi feladatok betartása.
- felismerni, hogy a falusi vendégfogadás egész rendszere a családi közös programok megvalósításának lehetősége mellett, a „vissza a természetbe” célkitűzés feltételeit is megteremti.
- kiemelt feladatának tekinteni a gyermekekkel való foglalkozást, az értelmes programszervezés lehetőségeinek megismerését.
- vidéki környezetben, változó körülmények között, a hazai és külföldi vendégek fogadására, ellátására.
A KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ TELJESÍTMÉNYÉT ÉRTÉKELŐ RENDSZER LEÍRÁSA
A tanítási-tanulási folyamat végén tananyagegységenként kerül sor a képzésben résztvevők tanulási eredményének mérésére és értékelésére a Perfekt által kijelölt időpontban és helyszínen.
Az értékelés megfelelt és nem megfelelt minősítésű.
Amennyiben a tananyagegységek tanulási eredményének mérése megfelelt minősítésű, a Perfekt tanúsítványt állít ki a képzésben részt vevő részére.
A tanúsítvány a képesítő vizsgára bocsátás feltétele.
A tanúsítvány kiadásának feltételei:
- a képzésben résztvevő hiányzása tananyagegységenként nem haladja meg a minimális óraszám 20 %-át,
- a képzésben résztvevő a tanulási eredmények mérésére szolgáló, a tananyagegységek szakmai követelményeinek mérését külön-külön minimum 51 %-os szinten teljesítette.
KÉPESÍTŐ VIZSGA
Szakmai képzéshez kapcsolódó, szakképesítés megszerzésére irányuló képesítő vizsgát akkreditált vizsgaközpont szervezhet.
A képesítő vizsga írásbeli és projektfeladatból áll, a sikeres vizsgát követően a vizsgázó államilag elismert képesítő bizonyítványt szerezhet.
A képesítő vizsga részletes leírása:
A https://szakkepesites.ikk.hu/ oldalon található programkövetelmény alapján.
TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉG
KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉSEK