Ugrás a tartalomhoz

Kazángépész (12 t/h felett)
33 522 01, E-000026/2013/A023

A KAZÁNGÉPÉSZ (12T/H FELETT) ...

A kazángépész (12t/h felett) feladata a 12 t/h-nál nagyobb gőzteljesítményű kazán felkészítése az üzemeltetésre, a kazánnak és segédberendezéseinek, a kazánt ellátó technológiai rendszerek, illetve a kiszolgált hőtechnikai berendezések hatékony, üzembiztos, igény szerinti működtetése. Felügyeli az üzemeltetési paramétereket, a biztonsági berendezéseket, az épületfelügyeleti rendszereket, dokumentálja az üzemmenetet.

 

MIÉRT A PERFEKT A LEGJOBB VÁLASZTÁS?

 • Több évtizedes képzés- és vizsgaszervezési tapasztalattal rendelkezünk.
 • Évente közel tizenötezer résztvevő veszi igénybe szolgáltatásainkat és több ezren szereznek a sikeres vizsga után államilag elismert bizonyítványt.
 • Oktatóink elméletileg nagyszerűen felkészült, kiváló gyakorlati szakemberek, akik a sikeres vizsgafelkészítésen túl a szakmai munkában is azonnal hasznosítható tudást adnak át.
 • Ügyfélszolgálatainkon segítőkész, szakmailag felkészült munkatársaink fogadják Önt.
 • A felkészülést szakkönyvekkel, szükség szerint konzultációs lehetőségekkel, kiegészítő, akár e-learning tananyagokkal támogatjuk.

 

Hiszünk abban, hogy A TUDÁS A LEGJOBB BEFEKTETÉS!

 

KARRIERLEHETŐSÉGEK, BETÖLTHETŐ MUNKAKÖRÖK

 • Ipari gáz- és olajtüzelőberendezés- kezelő
 • Fűtő, üvegkemence
 • Kazán segédberendezés kezelője
 • Kazánsegédgépész
 • Kazángépkezelő

 

A KÉPZÉSRŐL

A képzés megkezdésének feltétele:

Szakmai előképzettség: 32 522 02 Kazánkezelő (2-12t/h között)

Előírt gyakorlat: két év igazolt kazánkezelői (2-12t/h között)

Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

A képzés időtartama: 200 óra

A képzés moduljai, a modulhoz rendelt modulzáró vizsga vizsgatevékenysége

11415-12 Kazángépész (12t/h felett) feladatok (írásbeli)

A modul célja, hogy

 • a képzésben résztvevő elsajátítsa a max. 21 MW teljesítményű, illetve 30 t/h tömegáramú kazán (töltettől, tüzelési módtól, nyomástól függetlenül) és segédberendezéseinek üzembe helyezésével és működtetésével kapcsolatos ismereteket.

 

 

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.

 

Vizsgáztatási követelmények

A képzés komplex szakmai vizsgával ér véget. A vizsgára bocsátás feltételei: az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai

I. Gyakorlati vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Kazángépész (12t/h felett) feladatok

A vizsgafeladat ismertetése: Mutassa be az adott kazánberendezés tüzelőanyag ellátó rendszeréhez, illetve az égőberendezésekhez kapcsolódó üzemi és biztonsági szerelvényeket. Térjen ki a vonatkozó biztonsági követelmények bemutatására.

Mutassa be az adott berendezés gázellátó rendszeréhez tartozó nyomásszabályozó állomás felépítését (elzáró szerelvények, szűrő, redukáló, biztonsági szerelvények, műszerezettség, stb.).

Mutassa be az adott kazánberendezés Üzemeltetési, Karbantartási Utasításában a tüzelőanyag ellátó rendszer üzembe vételére vonatkozó előírásokat.

Mutassa be az adott kazánberendezést magában foglaló kazánház légterében a gázkoncentrációt mérő, jelző és riasztó rendszert.

Mutassa be a helyszínen adott kazánberendezés esedékes hatósági belső ellenőrzéséhez szükséges teljes körű, megbízható, ellenőrzött leválasztásának, nyomásmentesítésének, a töltet eltávolításának és a környezeti hőmérsékletre való hűtés fázisait.

Mutassa be a kazánberendezés működő technológiától való leválasztásának munkavédelmi vonzatait.

Mutassa be az adott kazán Üzemeltetési, Karbantartási Utasításában a hatósági belső ellenőrzés végzésére vonatkozó biztonsági előírásokat.

Ismertesse a kazánba való beszállás biztonságtechnikai követelményeit.

Sorolja fel és mutassa be a kazánberendezés üzembe helyezésének műveleti sorrendjét, különös tekintettel az üzembe helyezhetőségi biztonsági feltételek meglétének ellenőrzésére.

A vizsgafeladat időtartama: 60 perc

 

II. Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Kazángépész (12t/h felett) szóbeli vizsgafeladatok

A vizsgafeladat ismertetése:

A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a szakmai követelmények témaköreit tartalmazzák

A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (ebből felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc)

 

 

A Kazángépész (12t/h felett) szakképesítés-ráépülés vonatkozásában vizsgaszervezési jogosultsággal rendelkezünk, így a komplex szakmai vizsgát is a Perfekt Zrt. szervezésében teljesíthetik képzésben résztvevőink. A komplex szakmai vizsga sikeres teljesítését követően állítjuk ki vizsgázóinknak a Kazángépész (12t/h felett) végzettséget igazoló OKJ-s bizonyítványt.