Ugrás a tartalomhoz
Hallgatóknak




Belépés felhasználóként Kérjük kattintson ide

Diétás szakács

Diétás szakács

Képzés típusa: OKJ

Képzés azonosító száma:35 811 03

 

A képzés nyilvántartásba vételi száma: E-000026/2013/A197

 

Vizsgajog határozat száma: -

 

A képzés óraszáma: 240

 

A képzés célja, célcsoportja, a képzés megkezdésének feltételei:

-          Szakmai előképzettség: 34 811 04 Szakács, továbbá

33 78 26 02    Szakács

33 811 03 0000 0000             Szakács

33 811 03 1000 0000             Szakács

 

-          Előírt gyakorlat:         a szakács szakma munkaterületén a szakirányú képesítést megszerzését követően végzett 2 év

 

A szakmai gyakorlat részidőkből is állhat, de az utolsó időszak nem lehet 1 évnél rövidebb, és a vizsgára jelentkezés időpontjában az utolsó szakmai gyakorlat nem lehet egy évnél régebbi. Kivételnek minősül, ha a jelölt a vendéglátó egységben vezetőként dolgozik.

 

-          Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

 

Képzés szakterülete: Vendéglátás-turisztika

Képzés szintje:Középfokú szakképesítés-ráépülés

Mely modulokat tanulja a tanfolyam keretében?

11517-14        Táplálkozási alapismeretek

11516-14        Diétás ételkészítés

 

Mivel foglalkozik egy Diétás szakács?

A diétás szakács a közétkeztetés területén, ide értve a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyi  a nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap és szakellátást biztosító intézményeket, a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások),valamint a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.

 

A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:

-     az egészséges táplálkozás és a diétás előírások ismeretében minden fogyasztó, ellátott és szolgáltatást igénybevevő egészségi állapotának megfelelő ételek elkészítésére és tálalására,

-     az egészségmegőrző életmód és a diétát igénylő állapotok ismeretében alkalmazni a különböző korcsoportok energia- és tápanyagszükségletére, valamint az ételkészítés során felhasznált alapanyagok tápanyagértékére diétába illeszthetőségére vonatkozó ismereteit,

-     az egészséges táplálkozáshoz és a diétás ételek szakszerű elkészítéséhez kapcsolódó konyhatechnológiai eljárásokat, élelmiszer-alapanyag és készétel tárolási-szállítási követelményeket alkalmazni,

-     különböző korcsoportoknak, különleges táplálkozási igényűeknek minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő , dietetikus által tervezett diétás ételeket készíteni.

 

Karrier lehetőségek, legjellemzőbb foglalkozások:

Szakács, Konyhafőnök, Séf

 

Megszerezhető végzettség: Diétás szakács Szakképesítés