Ugrás a tartalomhoz

Vendéglátó eladó
31 811 04, E-000026/2013/A198

Helyszín Fontos További információ Jelentkezés
Szolnok

Tervezett kezdés: 2020. szeptember

További információ Jelentkezem

A VENDÉGLÁTÓ ELADÓ ...

A vendéglátó eladó a cukrászdák, kávézók, eszpresszók, ételbárok, bárok, gyors-étkezőhelyek, hidegbüfék, büfék, falatozók szakembere. Reggeli- és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készít és értékesít helyben és elvitelre.

Feladata továbbá az értékesítő munkák szakszerű ellátása, vitrineket, kínáló polc és pultrendszereket rendez, kávét és teát főz, alkoholmentes és alkoholos italokat készít. Cukrászkészítmények, fagylaltok befejező műveleteit végzi, pultkiszolgálást és felszolgálást végez.

 

MIÉRT A PERFEKT A LEGJOBB VÁLASZTÁS?

 • Több évtizedes képzés- és vizsgaszervezési tapasztalattal rendelkezünk.
 • Évente közel tizenötezer résztvevő veszi igénybe szolgáltatásainkat és több ezren szereznek a sikeres vizsga után államilag elismert bizonyítványt.
 • Oktatóink elméletileg nagyszerűen felkészült, kiváló gyakorlati szakemberek, akik a sikeres vizsgafelkészítésen túl a szakmai munkában is azonnal hasznosítható tudást adnak át.
 • Ügyfélszolgálatainkon segítőkész, szakmailag felkészült munkatársaink fogadják Önt.
 • A felkészülést szakkönyvekkel, szükség szerint konzultációs lehetőségekkel, kiegészítő, akár e-learning tananyagokkal támogatjuk.

 

Hiszünk abban, hogy A TUDÁS A LEGJOBB BEFEKTETÉS!

 

KARRIERLEHETŐSÉGEK, BETÖLTHETŐ MUNKAKÖRÖK

 • Mixer
 • Italmérő
 • Csapos
 • Hidegbüfé-eladó
 • Gyorsétel készítő és eladó

 

A KÉPZÉSRŐL

A képzés megkezdésének feltétele:

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség

vagy iskolai előképzettség hiányában

Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet 3. számú mellékletében a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek

A képzés időtartama: 300 óra

A képzés moduljai, a modulhoz rendelt modulzáró vizsga vizsgatevékenysége

11518-16 Élelmiszerismeret (írásbeli)

A modul célja, hogy

 • a résztvevők megismerjék az élelmiszereket felépítő anyagok jellemző kémiai, fizikai tulajdonságait, a táplálkozásban betöltött szerepüket,
 • a résztvevők megtanulják az emésztés folyamatát. A minden napi tevékenység során használni tudják az emberiség tápanyag és energia szükségletének megtanult szabályait,
 • megismertesse a vendéglátásban felhasználásra kerülő élelmiszerek tulajdonságainak, azok konyhatechnológiai szerepét és fontosságát, a felhasználás lehetőségeit.

 

11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek (írásbeli)

A modul célja, hogy

 • a résztvevők megismerjék az élelmiszerbiztonsági alapfogalmakat,
 • kialakítsa a felelős magatartást, az élelmiszerek feldolgozásánál, tárolásánál és értékesítésénél. Az élelmiszereket felépítő anyagok jellemző kémiai, fizikai tulajdonságainak megismertetése, a táplálkozásban betöltött szerepük megmutatása. A feldolgozott élelmi-szerek forgalomba hozatalának lehetőségei, feltételeinek elsajátítása,
 • a résztvevők megismerjék a vendéglátó üzlet kialakításának és üzemeltetésének követelményeit és a működéssel kapcsolatos HACCP szabályok elméleti hátterét, a tudatos fogyasztói magatartást. A résztvevők megtanulják és tudatosan használják a korszerű személyi higiénia minden előírását a munkahelyükön és a mindennapi életben.

 

11520-16 Vendéglátó kereskedelem (gyakorlat)

A modul célja, hogy

 • a résztvevők megismerjék az értékesítés speciális, csak a vendéglátásra jellemző elemeit. Megtanulják elméleti szinten a szakszerű, biztonságos élelmiszerbiztonsági előírásokat. Általánosságban is megismerjék a higiéniai szabályokat. Értelmezni tudják a protokoll és etikett értékesítésben alkalmazandó szabályait. Alapvető, az értékesítéshez szükséges étel és ital ismeretre tegyenek szert,
 • a résztvevők gyakorlatban megismerjék az értékesítés speciális, csak a vendéglátásra jellemző elemeit. Megtanulják szakszerűen, biztonságosan, élelmiszerbiztonsági szempontból is helyesen használni az eszközöket, berendezéseket. Megismerjék a nyersanyagokat, a fő étel és ital csoportokat. Elsajátítsák a vendéggel való kommunikáció hatékony módját, fejlesszék problémamegoldó és konfliktuskezelő kompetenciáikat.

 

 

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.

 

Vizsgáztatási követelmények

A képzés komplex szakmai vizsgával ér véget. A vizsgára bocsátás feltételei: az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai

I. Gyakorlati vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Termelő és értékesítő feladat végrehajtása

A vizsgafeladat ismertetése: Egy vendég részére gyorséttermi, hidegkonyhai, reggeli, uzsonna étel, és reggeli, vagy uzsonna ital adagolása, tálalása, elcsomagolása. Az étkezés befejezésekor elkészíti a gépi nyugtát, és „fizetteti” a vendéget. Az üzletben található gépeket, sütő-főző berendezéseket üzembe, illetve üzemen kívül helyezi.

A vizsgafeladat időtartama: 60 perc

 

II. Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Vendéglátó eladó feladatai

A vizsgafeladat ismertetése: Vendéglátó vállalkozások lényege és jellemzői, élelmianyag és italismeret, különböző kávékészítési, kávédíszítési eljárások, teakészítési, teaszertartási ismeretek, koktél, jégkása, frappé, és turmixital készítési ismeretek, cukrászdai és kávéházi felszolgálás szabályai, élelmiszerbiztonsági szabályok, vendégkommunikáció, etikett, protokoll szabályok.

A vizsgafeladat időtartama: 35 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 15 perc)

 

 

A komplex szakmai vizsga sikeres teljesítését követően vehetik át résztvevőink a Vendéglátó eladó végzettséget igazoló OKJ-s bizonyítványt.